Efekat Korbina – razgovor sa Adamom Klagom (Momentum) ­čŚô

Aktivnosti Najave

Centar za politike emancipacije, Dru┼ítveni centar ÔÇťOktobarÔÇŁ i transform! Europe vas pozivaju na razgovor sa Adamom Klagom, jednim od osniva─Źa Momentuma, pokreta koji deluje u Velikoj Britaniji podr┼żavaju─çi D┼żeremija Korbina i politi─Źku transformaciju Laburisti─Źke partije. Razgovor ─çe biti odr┼żan u Oktobru u sredu 28. novembra sa po─Źetkom u 19:00.

Iako je delovalo da je Laburisti─Źka partija Velike Britanije u potpunosti napustila inicijalni politi─Źki kurs radni─Źke partije, pobeda D┼żeremi Korbina (Jeremy Corbyn) na unutarstrana─Źkim izborima 2015. godine dovela je do levog zaokreta. Entuzijazam koji je pratio ovaj zaokret potvr─Ĺen je na novim unutarstrana─Źkim izborima koji su usledili 2016. kada je Korbin dobio jo┼í ve─çu podr┼íku. Stavljaju─çi naglasak na pitanja koja su prethodnih decenija bila u drugom planu – pad ┼żivotnog standarda, nesigurni poslovi, nestajanje javnog sektora, itd. – Laburisti nastavljaju da ja─Źaju. Nekoliko organizatora i organizatorki 2015. godine pokrenula je Momentum, grasrut pokret koji vodi razli─Źite kampanje kojima izvan partije podr┼żava politiku Korbina. Momentum svojim radom te┼żi daljoj transformaciji Laburisti─Źke partije u prvi plan isti─Źu─çi participativnu demokratiju, solidarnost i politiku koja insistira na interesu ve─çine stanovni┼ítva, a ne privilegovane manjine.

Adam Klag (Adam Klug) je koosniva─Ź Momentuma. Radio je kao nastavnik u ┼íkoli kada je 2015. godine, tokom letnjeg raspusta, volontirao u kampanji D┼żeremija Korbina za unutarstrana─Źke izbore za lidera Laburisti─Źke partije. ─îetiri nedelje nakon Korbinove pobede, zajedno sa jo┼í troje saradnika iz kampanje, Adam pokre─çe Momentum. Iako bez prostora i novca, ova grupa organizatora uspela je da razvije me─Ĺunarodno prepoznatu organizaciju koja danas broji 42.000 ─Źlanova i radi na revitalizaciji Laburisti─Źke partije. Tokom Korbinove kampanje 2016. godine Adam je bio rukovodilac Nacionalne volonterske mobilizacije kroz koju je razvijao nove na─Źine organizovanja koji su omogu─çili obimno i participativno u─Źe┼í─çe ljudi u kampanji. Tako─Ĺe je bio aktivan u razvijanju i izvedbi kampanje Momentuma za op┼íte izbore 2017. godine. Radio je i kao savetnik razli─Źitih kampanja ┼íirom sveta – u Kanadi, SAD, Australiji, Tanzaniji i ┼írom Evrope.

*Razgovor ─çe biti na engleskom jeziku.

::::::::::::::::::::::::::::::

Razgovor je organizovan u okviru programa Studije socijalizma koji Centar za politike emancipacije sprovodi tokom 2018. godine uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung i transform! Europe.