Promocija časopisa Up&Underground br. 31/32 🗓

Aktivnosti

Up&Underground je pokrenut 1995. i dosad su izašla 32 broja. Ovo je posebni broj 31/32 koji je u potpunosti posvećen stotoj obljetnici Oktobarske revolucije, točnije ulozi subjektivnog faktora u Oktobru. U njemu se nalaze prvi put prevedeni tekstovi Lava Trockog, Ernesta Mandela, Nikolaja Suhanova i drugih.

Neizbježna osobina revolucije jest direktna, ali spontana intervencija masa u povijesne događaje. Stoga se revolucija ne može precizno predvidjeti niti je sama politička organizacija može stvoriti. No, ishod revolucionarne situacije presudno zavisi o subjektivnom faktoru. Fokusirajući se samo na objektivne okolnosti revolucije, dakle na njene povijesne uzroke, njen značaj i njene dalekosežne društvene posljedice, mogli bismo zanemariti praktično pitanje svake revolucije – pitanje političke organizacije.

Ovdje želimo staviti naglasak na raspravu o subjektivnim preduvjetima koji su omogućili realizaciju Oktobarske revolucije. Želimo se približiti odgovoru na pitanje kako su boljševici upjeli preuzeti vlast. Konačno, raspravit ćemo i percepciju Oktobra u proteklom stoljeću.

Časopis će nam predstaviti Dimitrije Birač, ekonomist koji se bavi ekonomskom misli, političkom ekonomijom i povijesti radničkog pokreta. Prošle godine je sudjelovao na lokalnim izborima u Karlovcu s inicijativom Za radnički Karlovac. Jedan od osnivača Radničke fronte, a nakon razlaza 2015. jedan od članova Radničkog portala. Jedan od osnivača Alterekonomskg foruma unutar Subverziv Festivala i urednik ovog posebnog izdanja Up&Undergrounda.