Razgovor o socijalističkoj osnovnoj školi i reformi obrazovanja 🗓

Aktivnosti Najave

Krajem prošle godine Sanja Petrović Todosijević objavila je naučnu monografiju OTEĆEMO SVETLOST BUČNOM VODOPADU. Reforma osnovnoškolskog sistema u Srbiji 1944-1959. Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na razgovor o pojedinim temama koje ova knjiga otvara, kao što su modeli na osnovu kojih su posle Drugog svetskog rata formulisane obrazovne reforme, način na koji su obrazovani učitelji i učiteljice u socijalizmu, rodna struktura prosvetnog kadra, i mogućnosti društvene mobilnosti koje su kroz obrazovne politike otvorene.

O svojoj knjizi govoriće Sanja Petrović Todosijević, a razgovor će moderirati Milena Životić Ilić i Nađa Duhaček iz Grupe O.

Nakon razgovora knjiga će biti na prodaju.

“Razgovori O” čine seriju susreta, predavanja i razgovora o temama i inicijativama iz oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, kroz koje nam je cilj da stvorimo prostor za razmenu ideja i primera dobrih praksi.
Među dosadašnjim temama Razgovora O pričalo se o reformi obrazovanja kroz neformalne projekte (gost: Relja Dereta), angažovanim filmovima u nastavi građanskog vaspitanja kroz Slobodnu Zonu u školama (gost: Rajko Petrović), igri i Lego projektima kao koraku ka nauci (gost: Alen Piljak), Vikimediji i konceptu “slobodnog znanja” (gosti: Ivana Madžarević i Marija Gajić), inicijativi Nauka je ženskog roda (gosti: Nađa Duhaček i Aleksandar Gubaš), o Školigrici i stvaralačkom vaspitanju (gosti: Ljubica Beljanski Ristić i Borut Vild) i obrazovanju u muzejima (gosti: Marina Pejović, Maša Peruničić, Ivan Stanić i Maša Avramović).

Grupa O je nastala 2013. kao platforma za dijalog i diskusiju o obrazovanju i inkubator za nezavisne inicijative iz oblasti obrazovanja.